Persbericht

DIERBAAR DIER – OP REIS

7 t/m 23 OKTOBER 2022

NASSAUKADE 126, AMSTERDAM

VRIJ-ZA-ZO: 13-18 UUR

Download PDF Persbericht DierbaarDier III

Dierbaar dier’ gaat weer op reis. Kunstenaar Fiona Zondervan benadert collega’s om tentoonstellingen te maken op bijzondere locaties, met het dier in de hoofdrol. Het idee voor dit jaarlijks terugkerend evenement is ontstaan na de overzichts- en jubileum tentoonstelling ‘Dierbaar dier’ in Museum Møhlmann in 2019. Fiona vierde hiermee haar 30-jarig jubileum als beeldhouwer. De tentoonstelling was een overzicht van haar werk, aangevuld met speciaal hiervoor gemaakte kunstwerken van 42 collega’s met het dier in de hoofdrol.  

De alweer derde reis-tentoonstelling vindt plaats in het galerie-atelier van Saskia Pfaeltzer in Amsterdam. Er zijn kunstwerken te zien van Ina Fekken, Marlies ter Stege, Petra Tolboom, Geer Steyn, Saskia Pfaeltzer en Fiona Zondervan. Beelden van steen, brons en karton, mozaïeken, installaties, penningen en etsen. Vol verbazing, ontzag, respect en met een vleugje humor tonen deze kunstenaars het dier in al zijn verschijningsvormen.
Het uitgangspunt is het dier. Fiona Zondervan zegt hierover: Dieren verbeelden is al meer dan dertig jaar mijn drijfveer. Door zo intensief met de studie van het dier bezig te zijn word ik ook geconfronteerd met de schaduwzijde van hun bestaan, hun voortbestaan wel gezegd. Niet alle dieren die ik verbeeld zijn bedreigd, maar vele wel. Dit gaat mij zeer aan het hart. Het dier en zijn lot raken mij diep. Door beelden van dieren te maken geef ik het dier een gezicht. Daarmee wil ik laten zien hoe bijzonder ze zijn. De urgentie om dat te beseffen is groot. Ik hoop met mijn beelden bij te dragen aan een groter bewustzijn.

Door de samenwerking van getalenteerde en gedreven kunstenaars en de betrokkenheid van de bezoekers ontstaat er een meerwaarde op vele fronten. Dit komt onder meer tot uiting bij een verloting van unieke kunstwerken voor een “Dierbaar” doel. In eerdere edities waren dit vogelopvang de Fûgelhelling en de Nederlandse Vlinderstichting.

Top