Persbericht 2024

DIERBAARDIER – OP REIS

4 T/M 20 OKTOBER 2024
Nassaukade 126-H
VRIJ-ZA-ZO: 13-18 UUR

Persbericht 2024 is in de maak


Persbericht 2023

‘Dierbaar dier’ gaat weer op reis. Kunstenaar Fiona Zondervan maakt tentoonstellingen samen met collega’s, op bijzondere locaties. Het idee voor dit jaarlijks terugkerend evenement is ontstaan na de jubileumtentoonstelling ‘Dierbaar dier’ in Museum Møhlmann in 2019. Fiona vierde hiermee haar 30-jarig jubileum als beeldhouwer. De tentoonstelling was een overzicht van haar werk, aangevuld met speciaal hiervoor gemaakte kunstwerken van 42 collega’s met het dier in de hoofdrol. Ook nu zal er weer een kleurrijke stoet van diverse dierbare dieren te zien zijn.   

De alweer vierde reis-tentoonstelling vindt plaats in het centrum van Sneek. De kunstwerken zijn gemaakt door Bethany de Forest, Petra Tolboom, Marjolein Terwindt-Wetterauw en Fiona Zondervan. Er zijn beelden van steen en brons, etsen, houtsneden en diorama foto’s te zien. Vol verbazing, ontzag en respect en met een vleugje humor tonen deze kunstenaars het dier in al zijn verschijningsvormen.

Fiona Zondervan zegt hierover: Dieren verbeelden is al meer dan dertig jaar mijn drijfveer. Door me zo intensief te verdiepen in dieren word ik ook geconfronteerd met de schaduwzijde van hun bestaan, hun voortbestaan beter gezegd. Niet alle dieren die ik verbeeld zijn bedreigd, maar vele wel. Dit gaat mij zeer aan het hart. Door beelden van dieren te maken geef ik het dier een gezicht. Daarmee wil ik laten zien hoe bijzonder ze zijn. De urgentie om dat te beseffen is groot. Ik hoop met mijn beelden bij te dragen aan een groter bewustzijn.

Door de samenwerking met bovengenoemde kunstenaars en de betrokkenheid van de bezoekers ontstaat er een meerwaarde op vele fronten. Zo wordt er bijvoorbeeld een verloting gehouden van unieke kunstwerken voor elk jaar een ander “Dierbaar” doel. Zijn de kunstenaars zelf aanwezig en worden er lezingen gegeven

Top