Fiona Zondervan

Kwetsbaar

Steeds meer ben ik mij bewust van de kwetsbaarheid van vele soorten dieren. Door dieren een gezicht te geven hoop ik een bijdrage te leveren aan de bewustwording daarvan. In verschillende materialen op uiteenlopende wijze geef ik daar vorm aan. De steen bewerken voor een portret, een vleugel of een vlinder. De boetseerwas kneden voor een jong dier op wankele benen.
Dieren zijn me zo dierbaar en geven me houvast. Het verbeelden van dieren is een uitlaatklep, ik zie dingen die ik niet kende, voel dingen die ik niet eerder had gevoeld en geef dit weer in een beeld.

Met de bronzen hand van de Chimpansee heb ik, net zoals met dieren in dierentuinen, een haat-liefde verhouding. Deze hand doet bijna pijn om naar te kijken. Een grijpende en aangrijpende hand. Een absolute aanklacht over hoe we met dieren omgaan. Dieren zijn mij zeer ‘Dierbaar’, dit komt tot uiting in mijn beelden maar ook in de tentoonstellingen die ik maak. Bij de mensapen in Artis begon 33 jaar geleden mijn avontuur. Stilzitten is geen optie en bewust worden een noodzakelijkheid. Vandaar de schijnwerpers op het dierbare, kwetsbare en bijzondere dier tijdens de derde editie van DierbaarDier.

Website Fiona Zondervan
Contact 0624421700

Top