Huid van de aarde
De afwisseling van het creatieve bedenken, het zoeken, afwegen en kijken en het ambachtelijke aspect van etsen; schuren, ontvetten, bijten en krassen, vind ik ontspannend en inspirerend. Afdrukken is altijd spannend, want zelden is het resultaat zoals je het in je hoofd ‘geprint’ hebt. Voor mij is dat een uitdaging; steeds weer opnieuw kijken en zoeken. Het beeld vraagt aandacht en zo ontstaat de dialoog met mijn prent.
Het landschap geeft mij de mogelijkheid poëtisch en abstract te werken. Kleur over kleur in combinatie met vlak en lijn. In gedachten loop ik door mijn landschappen. De natuur is van een adembenemende schoonheid tot schrikbarend overweldigend. Deze twee en alles daartussen fascineren mij zeer. Mijn werken hebben vaak geen afzonderlijke titels maar maken deel uit van een serie met een thema. Voor mij is het thema belangrijk. Het biedt me focus tijdens het maken en ruimte om uit te diepen.
Na in 2005 kennis te hebben gemaakt met minder giftige etsmaterialen, fotopolymeer en meer, ontdekte Petra hoeveel vrijer ze hierdoor kan werken. In haar werk combineert ze deze nieuwe(re) technieken met de klassieke etstechnieken. Het spel van lijn, vlak, kleur, laag over laag, experiment en onderzoek is kenmerkend voor haar werk.
Deze serie met als thema “Boven en onder de oppervlakte” is de zoektocht naar beelden die passen bij gedachten over stroming, gelaagdheid, vertakken, verbinding, kracht en geheugen. Het is een proces van gedachten omzetten in beeld door te voelen, kijken, denken en uitproberen.
Het thema waar ik nu mee werk is ‘huid van de aarde’ ; het dierbare dier leeft op, in en boven de huid. Hoewel het in mijn werk geen hoofdrol speelt is het er toch onlosmakelijk mee verbonden.
Het moment waarop de fysieke prenten zich vormen begint met het uitproberen: eerst tekenen en dan uiteindelijk de verschillende etsplaten maken. Vaak hebben de uiteindelijke prenten nog maar weinig overeenkomst meer met het beginbeeld; Ze zijn de neerslag van wat ze wil vertellen.
Haar atelier in Leiden heeft volop ruimte voor alle mogelijkheden van het etsen. Het geeft ook de mogelijkheid om les te geven; iets dat ze graag en veel doet. De vrijheid die ze toepast in haar werk leert ze ook haar leerlingen. Het onderzoeken van een eigen beeldtaal en het durven experimenteren met techniek en materiaal; Leren, lezen, kijken, doen, voelen en ontdekken.
Petra exposeert regelmatig en doet vaak mee aan de kunstroute in Leiden (dit jaar op 24 en 25 september). Veel van haar werk wordt gekocht door particulieren en verzamelaars. Het prentenkabinet Leiden heeft de afgelopen jaren ook werk aangekocht. Petra Tolboom (1964) Woont en werkt in Leiden.
Website Petra Tolboom
Contact petra.tolboom@xs4all.nl