Saskia Pfaeltzer

Het leven versieren

Met haar scherpe observaties kan ze schijnbaar moeiteloos alles uit beelden wat voor haar ogen verschijnt. In uiteenlopende materialen zoals, klei, brons, steen, karton en papier. Maakt zij onder andere monumentale porseleinen zuilen, maar ook tien centimeter kleine beeldjes van paarden en danseressen. De combinatie van Pfaeltzer’s trefzekere aanpak, haar beheersing van vele technieken en keuze voor uiteenlopende onderwerpen heeft geleid tot een groot en zeer veelzijdig oeuvre.
Haar beelden, veelal uitbeeldingen van mens- en dierfiguren, zijn herkenbaar en spreken direct tot de kijker. Ze zijn fantasierijk en refereren naar oude beschavingen – een schapenkop op een hoge vaas, giraf- en vogelkoppen en vrouwen met kastelen op hun hoofd. Ik wil met mijn werk het leven leuker maken, raarder, minder voorspelbaar. Ik versier het leven.”

Zij werkte een aantal opeenvolgende jaren in China. “In mijn atelier in Jingdezhen ontstonden de werkstukken als vanzelf. Ik had enigszins haast want ik had maar twee maanden en de ovens wachten, dus ik tekende voort: gevaarlijke krijgers te paard met speren en bontmantels. Figuren met gehoornde mutsen die met bijenzwermen dansen en kale monniken die luit spelen voor de koningin met een geitje aan haar zij. Spetters van ijzerchloride zorgen voor steeds nieuwe ideeën.” 

Website Saskia Pfaeltzer
Contact 06 5490 8196

Top